Το εκκλησάκι της Οσίας Βρυαίνης, δύο έως τρεις φορές κτυπήθηκε από τους τουρκοκυπρίους κατοίκους στο χωριό. Μετά το 1963 που έφυγαν οι ελληνοκύπριοι και παρέμειναν οι τουρκοκύπριοι, όλα καταστράφηκαν. Το 1986 έγιναν τα εγκαίνια του νέου ξωκλησιού. Κτίστηκε ψηλά σε ένα λοφίσκο, πάνω από μια σπηλιά, στα νότια του χωριού, σε ιδιωτική γη. Φέρει ορθογώνια κατασκευή και στέγη από κεραμίδι. Το καμπαναριό είναι πρόσθετο, απλό, μεταλλικής κατασκευής. Στη νότια και δυτική πλευρά του ναού, υπάρχει πρόσθετο στέγασμα για τους πιστούς. Εσωτερικά ο ναός είναι απλός. Το εικονοστάσι του, καθώς και ο υπόλοιπος εσωτερικός εξοπλισμός, είναι κατασκευασμένα πρόσφατα. Έχουν περατωθεί όλα μεταξύ του 2003 – 2004.
Η Οσία Βρυαίνης σύμφωνα με την παράδοση, φαίνεται να είναι πολύ θαυματουργή, αφού με τα μερικά θαύματά της, έχει κάθε χρόνο αυξήσει σε σημαντικό αριθμό τους προσκυνητές της.
Από στόμα σε στόμα, από παππούδες και γιαγιάδες προς τα εγγονάκια τους, με τα θαύματα που έγιναν, διαδόθηκε και μαθεύτηκε η ύπαρξη της εκκλησίας της Οσίας Βρυαίνης.
Από παλιά ακούγαμε την ιστορία, το πώς κτίστηκε η εκκλησία αυτή. Στα παλιά τα χρόνια ένας καπετάνιος με τους ναύτες του ζούσε τη χειρότερη τρικυμία της ζωής του. Αυτός ο καπετάνιος είδε φως και το ακολούθησε όπου βγήκε στην στεριά. Όταν είδε την Αγία την ρώτησε, «Ποια είσαι;» και αυτή του απάντησε, «Η Οσία Βρυαίνης είμαι και είδα ότι κινδύνευες και παρακάλεσα το Θεό να σε σώσει». Αυτός την ευχαρίστησε και της έχτισε το εκκλησάκι.
Στη κοινότητα Μανδριών η Οσία Βρυαίνης τιμάται σε μεγάλο βαθμό, αφού μέχρι και καρκινοπαθείς ανθρώπους τους έσωσε τη ζωή.
Γιορτάζεται στις 30 Αυγούστου, όπου γίνεται και πανήγυρις και πολλοί είναι οι πιστοί που έρχονται την μέρα αυτή, όχι μόνο από την κοινότητα, αλλά και από τις γύρω περιοχές, για να προσκυνήσουν στην χάρη της. Επίσης καθημερινά έρχονται πιστοί για ν’ ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν.