15ο Ετήσιο Φεστιβάλ Φυστικιού

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στο 15ο Ετήσιο Φεστιβάλ Φυστικιού, στα Μανδριά της Πάφου
24/09/2010

Ευχαριστώ για την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Μανδριών να παρευρεθώ και να χαιρετίσω το 15ο Φεστιβάλ Φυστικιού. Θερμά συγχαρητήρια στους οργανωτές αυτής της όμορφης πολιτιστικής γιορτής.

Τα Μανδριά είναι ένα τουρκοκυπριακό χωριό της Πάφου που κατοικείται από πρόσφυγες που προέρχονται από 35 κοινότητες της κατεχόμενης πατρίδας μας που έφτασαν εδώ κυνηγημένοι από τον Αττίλα και άρχισαν να ξανακτίζουν τη ζωή τους από την αρχή. Εδώ κατοικούν, επίσης και ευρωπαίοι συμπολίτες μας.

Τα Μανδριά από ένα μικρό, φτωχό χωριό που ήταν το 1974, είναι σήμερα μια σύγχρονη, ζωντανή αναπτυσσόμενη κοινότητα που ευημερεί και προοδεύει. Στο όμορφο χωριό με τις ωραίες παραλίες, υπάρχει μια συγκροτημένη τουριστική εξέλιξη και μια πολύ αναπτυγμένη γεωργία και κτηνοτροφία. Στα γόνιμα εδάφη των Μανδριών, καλλιεργούνται σχεδόν όλα τα είδη φρουτόδεντρων, λαχανικών και ξηρών καρπών.

Εργατικοί και φιλοπρόοδοι οι κάτοικοι των Μανδριών έχουν κάνει αγνώριστη την κοινότητα και τη γύρω περιοχή. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων ο πρόεδρος και το κοινοτικό συμβούλιο για το εξαίρετο έργο που επιτελούν.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ακόμη και μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης δίνει προτεραιότητα και στηρίζει πολύπλευρα τον αγροτικό κόσμο. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι και μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη θα διοχετευθούν στον αγροτικό τομέα 325 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας, η προστασία του περιβάλλοντος, η συνοχή του κοινωνικού ιστού και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου. Η Κυβέρνηση θα στηρίζει πάντα τους ανθρώπους της εργασίας, του μόχθου και του τίμιου ιδρώτα.

Η καθιέρωση αυτού του ετήσιου πολιτιστικού φεστιβάλ, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της θέλησης του αγροτικού μας κόσμου να παραμείνει στην ύπαιθρο και στις παραγωγικές του ασχολίες.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, εκτός από ψυχαγωγία αποτελούν σημείο αναφοράς για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας και επιβεβαιώνουν τις ακατάλυτες ιστορικές μας καταβολές.