13ο Ετήσιο Φεστιβάλ Φιστικιού

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Πολυνείκη στο 13ο Ετήσιο Φεστιβάλ Φιστικιού, στα Μανδριά
26/09/2008

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας, γιατί με την πολιτιστική σας αυτή εκδήλωση για μια παραδοσιακή καλλιέργεια της Πάφου και ειδικά της περιοχής σας, όπως είναι τα φιστίκια, συνεχίζετε, παρά τον εκτοπισμό σας και τα καθημερινά σας προβλήματα, να είστε ο θεματοφύλακας της παράδοσης μας και δίκαια το Κοινοτικό Συμβούλιο αλλά και εσείς, οι αγρότες της περιοχής, μπορείτε να νιώθετε περήφανοι.

Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνά ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής σας και ολόκληρος ο αγροτικός μας κόσμος. Γι’ αυτό, καθημερινά δίνουμε τη μάχη, με εντατικοποιημένο ρυθμό, εφαρμόζοντας μια πολιτική με επίκεντρο τον αγρότη και τα καθημερινά του προβλήματα.

Η κυπριακή οικονομία και ειδικότερα η αγροτική οικονομία βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση η οποία οφείλεται στο νέο οικονομικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της πλήρους ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Η συνεχής φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου και η επέκταση των συμφωνιών της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας εντείνουν τις ανταγωνιστικές πιέσεις που δέχονται τα κυπριακά προϊόντα από ομοειδή προϊόντα τόσο από χώρες της Ε.Ε. όσο και από τρίτες χώρες.

Μια σειρά από προβλήματα καθιστούν τα προϊόντα μας μη ανταγωνιστικά, όπως ο μικρός κλήρος, ο πολυτεμαχισμός, οι αποστάσεις, η γήρανση και εκπαίδευση του γεωργικού πληθυσμού, η σωστή διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η παραγωγικότητα, η εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας, η οργάνωση της εμπορίας και άλλα.

Πέρα από αυτά, παρά τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα, η έλλειψη νερού αποτελεί για την κυπριακή γεωργία το σοβαρότερο θα έλεγα πρόβλημα που δυστυχώς επιδεινώνεται συνεχώς. Τα αυξημένα φαινόμενα σοβαρής ανομβρίας, που μαστίζουν τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια, έχουν τη δική τους αρνητική συνεισφορά στην αγροτική ανάπτυξη και ειδικότερα στο βαθμό δραστηριοποίησης των γεωργών μας και στο εισόδημά τους.

Σαν αποτέλεσμα της ανομβρίας, αλλά και λόγω των άλλων μειονεκτημάτων που αναφέρθηκαν, πολλές καλλιέργειες όπως και η καλλιέργεια φιστικιών, που αποτελεί μια παραδοσιακή δραστηριότητα της ανατολικής περιοχής Πάφου, τα τελευταία χρόνια μειώνεται συνεχώς.

Παρόλα αυτά, οι εργατικοί και φιλοπρόοδοι παραγωγοί της περιοχής συνεχίζουν, έστω και σε μικρή έκταση, την παραδοσιακή αυτή καλλιέργεια. Για να μπορέσει όμως να γίνει η καλλιέργεια των φιστικιών βιώσιμη πρέπει να εφαρμοστούν οι βελτιώσεις εκείνες που θα εξασφαλίσουν ικανοποιητική, ποσοτικά και ποιοτικά, παραγωγή με μειωμένο κόστος. Να καταστεί δηλαδή η καλλιέργεια αυτή, όπως και όλες οι άλλες γεωργικές μας δραστηριότητες, ανταγωνιστική.

Προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύουν τα διάφορα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 που άρχισε και συνεχίζεται η προκήρυξή τους. Μέσω του Προγράμματος αυτού θα διατεθούν 325 εκατ. ευρώ στους αγρότες για εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Υπάρχει επίσης η ανάγκη για ενθάρρυνση της διαφοροποίησης και προώθηση εναλλακτικών δραστηριοτήτων στις αγροτικές περιοχές ώστε οι γεωργοί μας να μη στηρίζονται μόνο στη γεωργία αλλά και σε άλλους τομείς εξωγεωργικής απασχόλησης. Η επιλογή αυτή δίνεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, μέσω ειδικών Μέτρων και Καθεστώτων που περιλαμβάνει.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να επαναλάβω ότι η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον αγροτικό μας κόσμο με βασική προτεραιότητα την εφαρμογή μιας Ολοκληρωμένης Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην προσπάθεια αυτή είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τις Αγροτικές Οργανώσεις και με όλους τους Συλλογικούς Φορείς του αγροτικού κόσμου.

Στις δε δύσκολες στιγμές που περνά σήμερα ο αγροτικός μας κόσμος, ως αποτέλεσμα της ανομβρίας, η Κυβέρνηση, με κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, αποφάσισε να τον στηρίξει στο βαθμό που τα οικονομικά του κράτους το επιτρέπουν, διαθέτοντας ποσό 67,5 εκατ. ευρώ από κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Με διάθεση συνεννόησης και σύνεσης θέτουμε τις βάσεις για να πετύχουμε τον κοινό στόχο όλων μας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τον αγρότη και για όλους τους πολίτες της Κύπρου μας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Μανδριών κ. Παναγιώτη Παπαϊωάννου και τα μέλη του Συμβουλίου για το έργο που επιτελούν και για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο φιλοπρόοδο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο που επιτελεί η Κοινότητα Μανδριών.