12ο Ετήσιο Φεστιβάλ Φιστικιού

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Φώτη Φωτίου στο 12ο Ετήσιο Φεστιβάλ Φιστικιού, στα Μανδριά
21/09/2007

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στα ωραία Μανδριά, για μια τόσο σημαντική πολιτιστική εκδήλωση. Είναι αλήθεια ευχάριστο το γεγονός ότι το Φεστιβάλ φιστικιού έχει πια καθιερωθεί, προσελκύοντας όλο και περισσότερους επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι επισκέπτες μέσω του Φεστιβάλ έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις αγροτικές μας περιοχές, να έρθουν σε επαφή με τις παραδοσιακές ασχολίες των κατοίκων της υπαίθρου και να γευθούν τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, ενέργειες που συμβάλλουν στην αναζωογόνηση και τη διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο.

Αυτή την ύπαιθρο, με την ανεκτίμητη προσφορά της στον πολιτισμό του τόπου μας και τον αγροτικό μας κόσμο, έχει ως επίκεντρο και η αγροτική μας πολιτική μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που εφαρμόζει η Κυβέρνηση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Σήμερα οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί ριζικά. Με την ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη και τη φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου, ο Κύπριος αγρότης βρίσκεται σε ένα συνεχή ανταγωνισμό με τους αγρότες τόσο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τρίτων χωρών που έχουν συνάψει ειδικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημαντικό στήριγμα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια του Κύπριου αγρότη να αντεπεξέλθει στο σκληρό ανταγωνισμό που επέφερε η παγκοσμιοποίηση της αγοράς, θα παρέχει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Το εν λόγω Πρόγραμμα έχει ως κύριους στόχους τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας για την περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής γεωργίας, την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς και τη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας της Κύπρου με τελικό αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στις αγροτικές περιοχές.

Το να βλέπει κανείς μικρά χωριά της Κύπρου μας να αναλαμβάνουν τέτοιες άξιες πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου, είναι πραγματικά γεγονός ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο. Εκδηλώσεις που, εκτός από την αναζωογόνηση της υπαίθρου, βοηθούν στην επιβίωση αλλά και ενίσχυση της παράδοσης μας. Μιας παράδοσης που όλοι πρέπει να προστατεύουμε, ούτως ώστε να κληροδοτηθεί στα παιδιά μας όσο πιο ακέραιη γίνεται.

Η έντονη δράση που αναπτύσσει η κοινότητα των Μανδριών είναι μία τρανή απόδειξη αυτού του δυναμισμού που κουβαλάει η παράδοση του νησιού. Ενός δυναμισμού που προβάλλεται έντονα μέσα από την καρτερική αλλά και αγωνιστική στάση του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου.

Το Φεστιβάλ φιστικιού είναι μία πολύ σημαντική πολιτιστική εκδήλωση που προβάλλει και ενισχύει την παράδοση μας. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ απολαμβάνουμε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Πάντα ο λαός μας αντλούσε δύναμη και αισιοδοξία από τη μουσική και το χορό. Εκδηλώσεις που τον συντρόφευαν σε κάθε στιγμή της ζωής του, σε λύπες, σε χαρές.

Με αφορμή λοιπόν την προβολή αυτού του παραδοσιακού προϊόντος του τόπου μας, ας απολαύσουμε αυτή την ωραία εκδήλωση και με τη συμμετοχή μας ας ενισχύσουμε αυτό το θεσμό.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Μανδριών κ. Παναγιώτη Παπαϊωάννου και τα μέλη του Συμβουλίου για το έργο που επιτελούν και για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο φιλοπρόοδο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο που επιτελεί η κοινότητα Μανδριών.